Petra Berger in magazine Party 26 juni 2007…

Stukje verleden.‘MEDICIJNEN HEB IK ALTIJD GEWEIGERD’

Van onze Bekende Nederlanders wordt altijd maar verwacht dat ze tiptop en met grote glimlach over die rode loper schrijden. Maar hoe belangrijk is hun uiterlijk eigenlijk voor ze? En wat nou als ze eens niet zo lekker in hun vel zitten? Party voelt onze sterren wekelijks aan de tand over mode, beauty en het innerlijk. Wat zegt de spiegel over Petra Berger?

Petra Berger

SPIEGELBEELD, VERTEL EENS EVEN…


HOEVEEL SPIEGELS HEB JIJ THUIS HANGEN?
“Acht! In praktisch elk vertrek van mijn huis hangen wel spiegels. Per dag verschilt het hoe lang en vaak ik er voor sta. Voor een televisieoptreden maakt mijn visagist Jedidjah Kuyten me meestal op. Treed ik in het land op, dan doe ik het zelf. Ik heb de kunst een beetje van Jedidjah afgekeken. Op een vrije dag werp ik vaak een blik naar mijn spiegelbeeld, zelfs in een etalageruit. Niet echt om te controleren of alles nog goed zit, maar meer uit gewoonte.”

BEN JE EEN SHOPAHOLIC?
“Dat valt wel mee. Ik houd wel van winkelen, maar dat doe ik het liefst alleen. Ik ben echter niet iemand die het geld laat rollen. Ik doe een rijtje winkels aan, ga koffie drinken, en beslis dan pas wat ik ga aanschaffen. Heel gek maar met tassen en schoenen heb ik niet zoveel. Bij een première word ik in de bladen dan ook vaak daarop afgerekend.”

IETS ANDERS. WAAR VAL JIJ OP BIJ EEN MAN?
“Mijn man, Jeroen Englebert, is ondermeer de componist van de musical ‘Rembrandt’. Ook heeft hij mijn eerste twee albums geschreven en geproduceerd. We zijn verliefd geworden toen ik met mijn zusje Lida het duo Chess vormde, waarvoor hij ‘Never change a winning team’ heeft geschreven. Je zou dus bijna denken dat ik op de muzikaliteit van een man val. Toch niet. Wat een man voor mij aantrekkelijk maakt, is een combinatie van mannelijkheid en kwetsbaarheid, het kind in een man. Jeroen heeft dit allemaal. Vandaar dat we al sinds 1992 zijn getrouwd en we een prachtige zoon en dochter op de wereld hebben gezet.”

VERKLAP JIJ JE MAKE-UP TRUCS?
“Oh ja hoor. Ik heb geen geheimen. Ik knap altijd meteen op wanneer mijn huid geëgaliseerd is, wanneer de plekjes en vlekjes zijn weggewerkt. Het is tegelijkertijd ook moeilijk om dit te doen zonder dat je zo’n plakkaat op je gezicht hebt. Voor de couperose bijvoorbeeld gebruik ik verschillende camouflages. De juiste heb ik echter nog niet gevonden. Ik maak me overdag liever niet zo zwaar op. Alleen een lijntje rond mijn ogen en mascara. Op de bühne, zoals met Jan Vayne voor het theaterconcert ‘Dichtbij’, pak ik natuurlijk meer uit.”

WIE HEEFT VOOR JOU DE X-FACTOR?
“in Nederland vind ik Chantal Janzen absoluut de x-factor hebben. Ze is zo veelzijdig en benut haar talent op een hele goede manier. De Italiaanse zanger Alessandro Safina heeft dat ook; zijn uiterlijk, uitstraling en presentatie passen bij zijn zang. Er komt bij hem geen geluid uit, dat je niet verwacht. Zijn stem is warm en mediteraan. Ik ben ook erg blij met Alessandro te hebben gezongen, ‘Life goes on’ staat op mijn nieuwe album ‘Here and Now’, gecomponeerd door Tjeerd Oosterhuis. De liedjes zijn niet meer puur klassiek, maar liggen meer bij mijzelf. Het is ook mijn doel dat mensen zich herkennen in de teksten. Zij versterken hun emoties en op deze manier draag ik in positieve zin iets bij in hun gevoelsleven.”

WAT ZEGT JE SPIEGELBEELD OVER JOU?
“Nu ik 41 ben, zit ik midden in een fase dat je ziet dat je ouder wordt. Dat is wel een proces hoor! Maar belangrijk is dat je dit moet zien als je ontwikkeling. Zo kan ik in de spiegel heel goed mijn stemming bepalen. Zie ik dat mijn ene oog kleiner is, dan ben ik niet blij. Glanzen mijn ogen echter, dan wordt het een hele fijne dag. Toch vind ik foto’s vaak nog confronterender dan de spiegel. Want op sommige foto’s vind ik mezelf maar tegenvallen, terwijl je in de spiegel vaak je meest voordelige hoofd trekt.”

BEN JIJ EEN WERELDVERBETERAAR?
“Ik probeer meer op een persoonlijke manier iets bij te dragen. Maar ik ben ook eigenwijs. Ik hecht heel erg aan rechtvaardigheid. Als er op kleine schaal iets gebeurt, of op maatschappelijk niveau, kan ik me echt kwaad maken. Vaak is het ook onbegrip als je ziet hoe mensen in oorlog zo ver van elkaar komen te staan. Dat je er voldoening uithaalt om een ander zijn hoofd af te hakken. Daar kun je toch niet bij? Ik ben van mening dat je iedereen de ruimte moet geven om zijn eigen principes te vertegenwoordigen en misbruik je macht niet.”

WAAR BEN JE ONZEKER OVER?
“Ik ben een enorme twijfelaar. Vind het heel moeilijk om beslissingen te nemen die ingrijpend zijn. Die toets ik eerst honderdduizend keer aan mezelf en anderen, en ben ik eruit, dan nog neem ik de tijd om mezelf af te vragen of het wel goed is. Ik kan veel dingen vanaf verschillende gezichtspunten bekijken. En ik ben een perfectionist. Voor elk optreden moet ik mezelf overwinnen om het leuk te vinden wat ik doe. De eerste tien minuten denk ik: Waarom wil ik dit? Ik voel me heel verantwoordelijk tegenover het publiek, die uiteindelijk voor jou een kaartje heeft gekocht.”

ZELFHULPBOEK OF THERAPEUT?
“Beide! Ik ben mijn hele leven al bezig met zelfanalyse en ontwikkeling. Ik lees veel van Eckhard Tolle om in het nu te leven en aan mijn bewustzijn te werken. Dat je niet in je ego vast blijft zitten. Maar ook therapie heeft me geholpen. Op mijn zeventiende heb ik een periode last gehad van paniekstoornis. Medicijnen heb ik echter altijd geweigerd. Ik heb immers zoiets gehad van: ik wil hiervan leren. En dat heb ik ook gedaan.”

KUN JE GOED TEGEN KRITIEK?
“Ik vraag vaak om kritiek. Dat heeft met mijn onzekerheid te maken. Dan hoop ik natuurlijk op bevestiging meer met kritiek doe ik ook wel veel. Dan ga ik erover nadenken. Maar ik ben er wel gevoelig voor. Ik ben echt ook te kwetsen. Maar ik accepteer het, voel me gekwetst, en ik doe er iets mee. Vind ik het onzin, kan ik het naast me neerleggen.”This entry was posted in Nieuws. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *