De weemoedweken van Petra Berger…

Afgelopen weken deelde Petra Berger elke dag op Facebook een dierbare herinnering, een demo-opname die nooit is gereleast of foto’s van heel lang geleden.
Hieronder een overzicht.

DE WEEMOED WEKEN – DAG 1


Zoals velen heb ook ik mijn zolder opgeruimd de afgelopen maanden! Ik vond veel bijzonder materiaal en dat maakte me vaak blij- en weemoedig. De komende weken zal ik iedere dag een dierbare herinnering met jullie delen. Deze ‘throwback Thursday’ is de aftrap! De komende week post ik iedere dag een demo-opname die nooit gereleast is. Te beginnen met de titel ‘Hiding from the sun’. Het was 2001 en dit had eigenlijk de 12e track van mijn album Eternal Woman moeten zijn. Deze opname is thuis gemaakt als demo en heeft helaas nooit de echte studio-opname met orkest gehaald omdat we op het laatste moment geen toestemming kregen van de uitgever van Ravel. Het is een bewerking van de Pavane for a dead princess (door Jeroen Englebert en Pim Koopman) en opgedragen aan Eternal Woman ‘Princess Grace’.. Deze foto’s komen uit een fotoshoot die de cover van de cd ook niet gehaald heeft.

DE WEEMOED WEKEN – DAG 2


Deze nooit uitgebrachte demo stamt uit 1989. Dat was het laatste jaar dat “Chess” bestond in de samenstelling met mijn zus Lida. Zoals op alle Chess liedjes spelen de koorarrangementen ook in dit liedje een grote rol. De tekst en de muziek zijn gemaakt door Jeroen Englebert. De foto is gemaakt door Patricia Steur (het was het Dolly Dot tijdperk inderdaad :)) Ik hoop dat jullie het mooi vinden!

DE WEEMOED WEKEN – DAG 3


Met deze demo en foto gaan we terug naar 1997. Ik was 7 maanden zwanger toen we dit opnamen. De tekst is daarop gebaseerd; ‘There’s new life inside me that is growing, and there was no way of me knowing I could feel the way I do… ” De tekst is speciaal voor mij geschreven door de in 2014 veel te jong overleden Ierse zanger Michael Robinson. De componist van dit mooie liedje is Italiaans maar ik kan de naam niet meer terugvinden.. Ook dit nummer is nooit uitgebracht helaas.

DE WEEMOED WEKEN – DAG 4


Vandaag een nooit uitgebrachte demo uit 1999: “Jij bent de enige” Eind jaren negentig werkte ik vaak samen met Alberto ter Doest in de Dinnershow van Frank Wentink in Studio 21. Een ontzettend leuke tijd met geweldige collega’s! Dit duet is een bewerking van het Adagio van Albinoni. Deels gezongen in het Nederlands en deels in het Italiaans. Alberto heeft naast zijn zangcarrière ook een indrukwekkend stemtrainingsinstituut opgezet ‘Universal Voice’. Check it out als je van zingen houdt.

DE WEEMOED WEKEN – DAG 5


Toen ik deze opname uit 1995 na zoveel jaar terug hoorde begreep ik direct weer waarom ik dit liedje destijds zo graag wilde opnemen als demo. Mijn toenmalige echtgenoot Jeroen Englebert was leadzanger van de popgroep Diesel en zij hadden dit nummer ’Settle for the Moon’ eerder opgenomen. Pim Koopman, waarmee Jeroen een paar jaar later samen mijn eerste twee solo-albums (Eternal Woman en Mistress) zou gaan produceren, schreef de muziek en John O’Hare de tekst. Deze versie van mij (geproduceerd door Jeroen) is helaas nooit uitgebracht. Maar het blijft absoluut één van mijn persoonlijke favorieten! De foto stamt uit 2002 toen we de gouden CD voor Eternal Woman uitgereikt kregen

DE WEEMOED WEKEN – DAG 6

Veertien jaar geleden componeerde Jeroen Englebert de muziek voor de Musical Rembrandt. Een enorme klus maar ook heel mooi en bijzonder om te doen. Omdat het een volledig nieuw project was moest er van alle stukken uiteraard eerst een demo gemaakt worden. Daar lag een dankbare taak voor mij!
Zo zong ik de stukken in voor de rollen van de geliefden van Rembrandt: Saskia van Uylenburg en Geertje Dircks. Dit lied heet in de demo versie “In voor en tegenspoed”. Later is het aangepast qua tekst en is het een duet geworden met de titel “Hij ziet mijn ziel”. De musical ging in juli 2006 in première in theater Carré.Muziek: Jeroen Englebert – Tekst: Anna de Graef

DE WEEMOED WEKEN – (LAATSTE) DAG 7

Vandaag plaats ik de laatste nooit uitgebrachte demo in de reeks die ik afgelopen week gedeeld heb. In 1984 zong Maribelle Kwakman het liedje “Ik hou van jou” op het Eurovisie songfestival. Het is geschreven door Peter van Asten en Richard de Bois. Een aantal jaar geleden vroeg Peter mij of ik een Engelstalige versie als demo voor hem wilde inzingen. Natuurlijk wilde ik dat doen! De Engelse tekst is geschreven door Norman Gimbel (die o.a. ook ‘Killing me Softly’ schreef) Existence heet het nu. De foto valt ook in de categorie ‘nooit openbaar gemaakt’ (Carli Hermès)

DE WEEMOEDWEKEN – DEEL 2 – DAG 1 Deze week een reeks ‘behind the scenes’ foto’s en video’s van weleer. Dit was bij de opname van ‘Dancing with Demons’ in 2004 op Malta. Ik stond op de rand van een ravijn met windkracht 7, dus balans was niet onbelangrijk

De wapperende mouwen van mijn jurk vlogen door de harde wind steeds los en moesten wel 40 keer opnieuw worden vastgemaakt. Er was een behoorlijk team voor nodig om het voor elkaar te krijgen, maar wat was dit was gaaf om te doen!Dit is het eindresultaat; https://youtu.be/YOmybSfd5is

DE WEEMOEDWEKEN – DEEL 2 – DAG 2

Vaderdag! Mijn vader was echt mijn allergrootste fan. Zelf speelde hij drums, gitaar en mondharmonica. Eigenlijk een geboren artiest die op ieder feestje de gangmaker was met een onuitputtelijk repertoire aan moppen. Hij heeft er nooit zijn beroep van gemaakt maar zijn hele werkende leven gewijd aan de KLM. Eigenlijk leid ik het leven waar ook hij voor geboren was. Daarom genoot hij zo van mijn muzikale carrière. Bij deze opname van “The making of’ van Eternal Woman” was hij mee. Ik vergeet nooit meer hoe hij stond te glimmen van trots.

DE WEEMOEDWEKEN – DEEL 2 – DAG 3

Het was in de zomer van 2008, de Olympische spelen in Peking. Ik was via Universal Music uitgenodigd om mijn bijdrage te leveren aan een heel bijzonder concert. Het “Light of Life Charity Concert”. Het werd gehouden in de beroemde “Great Hall of the People” met het Chinese National Opera House Orkest. Ik heb die reis heel veel onvergetelijke dingen meegemaakt. Te veel om hier in deze post te schrijven! Van een officieel staatsbanket en een echte karaoke nachtclubavond tot een ontmoeting met Jackie Chan

DE WEEMOEDWEKEN – DEEL 2 – DAG 4

Dit zijn onthullende behind the scenes foto’s van de opname voor de clip van “Boadicea” in het zuiden van Ierland in 2001. Dennis Brussaard(de regisseur) had bedacht dat het leuk zou zijn om het strijdlustige van het liedje te laten zien met mij zittend op een galopperend paard. Alleen..ik had nog nooit op een paard gezeten. Het dier had dat al snel door en ging er met mij op zijn rug vandoor. Doodsbang! De galopperende benen van de paarden die je in de clip ziet; daar zat ik dus niet op.
En die monniken kun je dus ook niet serieus nemen.. Dit is de clip! https://youtu.be/ul0XHBRUVpE

DE WEEMOEDWEKEN – DEEL 2 – DAG 5

In februari 2004 was de opname van mijn DVD ‘Live in Concert’ in de schouwburg van mijn geboorteplaats Amstelveen. Wat een enorme productie was dat! Vroeg in de ochtend begonnen we met repeteren en vervolgens gaven we twee concerten in de middag en avond. En wat werkten er veel mensen aan mee! Met een aantal werk ik gelukkig nog steeds. Jan Vayne bijvoorbeeld; we hadden elkaar kort daarvoor voor het eerst ontmoet; dat is dus een blijvertje gebleken:) Ik ben eigenlijk best benieuwd: zijn er onder mijn facebookvrienden mensen zijn die er die avond in Amstelveen bij waren?

DE WEEMOEDWEKEN – DEEL 2 – DAG 6

Begin 1990; mijn zus Lida wilde stoppen met Chess en haar plek werd overgenomen door Denise van der Hek. De manager van Rene Froger in die dagen, John van Katwijk, benaderde ons met een voorstel. Hij had twee leuke muzikale reisjes gepland staan. Of wij het leuk vonden om mee te gaan. Het ging om een trip naar Monaco voor ‘The world Music Awards’ met Rene en een cruise langs diverse plekken in Italië tijdens het WK voetbal 1990.. Vooral dat laatste sprak mij erg aan.
Ik voetbalde in die jaren zelf én ik was (ben) enorm fan van het Nederlands elftal. We hadden een paar optredens op het schip, waar overigens ook oud-internationals als Krol, Rep en Rensenbrink te gast waren, en verder was het vooral heel veel feesten en van stadion naar stadion varen om de wedstrijden te bekijken. Geweldige herinneringen!

DE WEEMOEDWEKEN – DEEL 2 – LAATSTE DAG


De afgelopen twee weken heb ik veel oude foto’s, demo’s en video’s gedeeld die ik was tegengekomen bij mijn opruimacties tijdens de quarantainetijd. De afgelopen maanden waren niet makkelijk en terugblikken naar mooie herinneringen kan dan heel troostend werken merkte ik. Maar nu voel ik ook weer een grote behoefte om vooral vooruit te kijken! En soms kun je het combineren en de waardevolle dingen van toen meenemen naar de toekomst. Vandaag als afsluiting een opname van Liefde van Later uit 2008 samen met Jan Vayne mét de blijde boodschap dat we binnenkort een nieuw gezamenlijk concert gaan aankondigen na meer dan een jaar niet meer samen gespeeld te hebben. Stay tuned!


This entry was posted in Nieuws. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *