Bio/discografie


Petra Berger, geboren als Petra Burger (Amstelveen, 23 oktober 1965) is een Nederlandse zangeres en musicalster.

Levensloop

Ze groeit op in een muzikaal gezin, maar gaat na het behalen van haar Havo-diploma werken bij een computerfirma, een baan die haar meer vastigheid biedt dan een carrière als zangeres. Op het jaarlijkse bedrijfsfeestje vormt ze voor de lol met een paar collega’s een band. Op deze avond realiseert ze zich dat zingen hetgeen is wat ze echt graag wil.

Chess

 

Samen met haar zus Lida schrijft ze zich in voor Henny Huisman’s Soundmixshow. Met het nummer I Know Him So Well bereiken ze in 1987 de finale.
Hier te zien de opnames van die Soundmixshow!
Na deze show krijgen de zussen een platencontract aangeboden en onder de naam Chess scoren ze al snel een bescheiden hit met het nummer Never Change A Winning Team, gecomponeerd door haar latere echtgenoot Jeroen Englebert. Niet lang daarna volgt hun doorbraak met het nummer I Dreamed A Dream uit de musical Les Misérables. Het groeiende succes van Chess heeft een negatieve uitwerking op haar zus Lida. Zij houdt van zingen, maar niet van alle aandacht eromheen. Lida wordt vervangen door Denise van der Hek. Het grote succes van het duo leidt tot het opnemen van een heel album met film- en musicalhits: The Oscar Album (1992) Dit album bevat onder andere een duet met René Froger. Petra wil zich echter graag gaan richten op musicals en Petra en Denise besluiten te stoppen met Chess.

Musicaljaren

In de periode na Chess gaat ze hard aan het werk om zichzelf te perfectioneren. Ze volgt zanglessen bij verschillende zangpedagogen tegelijk, maar ook danslessen, acteerlessen en pianolessen. Haar eerste musicalauditie is voor Les Misérables, maar tot haar verdriet valt ze in de laatste ronde af. Haar tweede auditie is voor Cyrano en deze rol krijgt ze inderdaad aangeboden. Wegens omstandigheden moet ze deze rol echter laten varen. Een auditie voor The Phantom of the Opera volgt. Later dat jaar (1993) wordt ze door Joop van den Ende Theaterproducties gevraagd auditie te doen voor de rol van Johanna in Sweeney Todd. Dit wordt haar eerste echte musicalrol. Later speelt ze Belle in Belle en het Beest in Duitsland en Maria in The Sound of Music (1995) in België.

Petra in Sweeney Todd in de witte jurk, 1993/94.

Klik hier voor een geluidsfragmentje uit Sweeney Tod (Lijster en Distelvink)

Petra als Maria in The Sound of Music België 1995.

Klik hier voor een geluidsfragmentje uit de Sound of Music

Petra als Belle in Der Schoene und das biest Duitsland, 1994/95.

In de jaren die hierop volgen krijgt Petra Berger samen met haar echtgenoot Jeroen Englebert twee kinderen: Boris en Babette. Zij stort zich een aantal jaren volop op het moederschap, maar de muziek blijft kriebelen. Ze is nog steeds intensief met haar stem aan het werk. In 1999 zingt ze een jaar lang in een dinnershow.


 

Eternal Woman

Bestel deze cd!

In 2000 neemt ze samen met haar echtgenoot Jeroen Englebert en producer Pim Koopman enkele demo’s op, waaronder Puccini’s O Mio Babbino Caro. Platenmaatschappij Universal Music is gelijk enthousiast over haar stem en haar muziekstijl en geeft haar en Jeroen de vrije hand om een album op te nemen. Uit deze samenwerking ontstaat haar eerste solo-album: Eternal Woman (2001). Op dit cross-overalbum (een combinatie van klassieke- en popmuziek) bezingt ze elf legendarische vrouwen uit de wereldgeschiedenis. Eternal Woman is niet alleen in Nederland populair, maar heeft over de hele wereld succes, in landen als Taiwan, Israël en Turkije. Tijdens de reeks Night of the Promsconcerten in 2002 verwerft Petra Berger grote bekendheid.

Mistress

Bestel deze cd!

Ook haar tweede album Mistress (2003) wordt een groot succes. Dit keer staat het album geheel in het teken van de emoties van de minnares en de bedrogen echtgenote. Wederom worden vrouwen uit de geschiedenis bezongen. Op Mistress zijn zowel nieuwe composities als bewerkingen van beroemde klassieke werken te horen. In 2004 worden het duet Every Time (met de Amerikaanse zanger Joshua Payne) en de Italiaanse versie hiervan (Cerco Te) aan het album toegevoegd. Na twee succesvolle cd’s is het tijd voor een eigen theatertour. Met een avondvullend concert Eternal Women & Mistresses trekt ze langs de Nederlandse theaters. Petra zelf was verantwoordelijk voor het concept en de samenstelling van de concertreeks. Regie en script waren in handen van Bas Groenenberg. Jeroen Englebert en Pim Koopman verzorgden de muziekproductie.

Live in Concert (DVD)

Bestel deze dvd!

In 2004 wordt een liveregistratie van haar theatertour Eternal Women & Mistresses uitgebracht. Deze DVD bevat, naast het liveconcert, ook een blik achter de schermen, verschillende videoclips en twee specials over de albums Eternal Woman en Mistress. De DVD Live in Concert wordt gevolgd door haar tweede theatertour: Petra Berger Live. Ook deze concertenreeks wordt door het publiek uitermate goed ontvangen. Begin 2006 gaat ze een samenwerking aan met de Nederlandse pianovirtuoos Jan Vayne. Met de matineevoorstelling Van Bach tot ABBA brengen zij hun publiek een gevarieerd programma uit de wereld van klassieke-, pop- en musicalmuziek.

Here and Now

Bestel deze cd!

Drie jaar na het verschijnen van Mistress is het tijd voor een derde album. Dit keer zoekt Petra het heel dicht bij zichzelf. Het album Here and Now (2006) wordt geproduceerd door Tjeerd Oosterhuis en Jurre Haanstra en richt zich op haar eigen gevoelens. Het speelt zich niet langer af in het verleden, maar in het “hier en nu”. Het album wordt opnieuw uitgebracht in 2007 met als extra track het duet Life Goes On met de Italiaanse tenor Alessandro Safina. In de theatertour Here and Now, die eind 2006 van start gaat, zingt ze zowel stukken van haar eerste twee albums als werken van haar nieuwste project Here and Now. Bovendien krijgt het publiek een aantal van haar persoonlijke favorieten te horen. In oktober 2006 wordt Petra gevraagd om twee duetten te zingen met de Italiaanse ster Andrea Bocelli tijdens zijn concert in het Scandinavium in Göteborg (Zweden). Het publiek is erg onder de indruk van hun vertolking van Somos Novios (op de cd met Christina Aguilera) en The Prayer (origineel met Céline Dion).
In 2008 en 2009 tourt Petra met een eigen programma”Dichtbij” samen met pianist Jan Vayne langs de nederlandse theaters. Haar veelzijdigheid als zangeres wordt in dit programma nog eens extra benadrukt; van klassiek tot pop, van chanson tot nederlandstalig. Petra kan het! In 2008 as haar nieuwe album uitgekomen ………samen met Jan Vayne.

Crystal

Bestel deze cd!

Van Ennio Morricone tot John Ewbank en van Herman van Veen tot Simon & Garfunkel. De persoonlijke, uitgeklede bewerkingen van bestaande stukken op deze cd zorgen voor een intense beleving van de muziek en de teksten. Om de puurheid en dynamiek te bewaken zijn alle stukken in één live sessie opgenomen in de studio.

Petra Berger:
“Het idee voor dit album is ontstaan tijdens onze gezamenlijke theatertour Dichtbij. We kregen  na afloop zoveel verzoeken van mensen voor muziek van ons optreden, dat we besloten daar iets mee te doen. Net als in de show zijn de stukken op dit album puur en onopgesmukt met alleen piano en zang, hier en daar aangevuld met gitaar, viool en bandoneon. Je hoort twee solisten die elkaar niet in de weg zitten, die elkaar juist de ruimte geven, maar wel allebei als solisten duidelijk naar voren komen.”

Jan Vayne:
“Onze samenwerking heeft ons beiden een breder muzikaal blikveld gegeven. Het geeft houvast. Ik ben als solist bijvoorbeeld graag een losgeslagen improvisator. Nu heeft elk stuk een vaststaand thema, en is Petra als het ware een kapstok waar ik omheen bouw, en die me vervolgens weer improvisatiemogelijkheden geeft. Op haar soloalbums is Petra gewend dat haar zang wordt ingebed in een groot orkest en koren, dus voor haar is dit juist een stap naar kwetsbaarheid. Die synergie is waar de kracht van onze samenwerking zit.”

Kathedraalconcert

Bestel deze cd!

In diverse prachtige kathedralen door heel Nederland zijn Petra Berger, Jan Vayne en Martin Mans  te bewonderen.  Deze nieuwe compilatie cd is een weergave van deze concerten. U kunt luisteren naar prachtige nummers van Petra , indrukwekkende improvisaties van Jan en Martin en  naar werk  van de Martin Mans Formation en een groot mannenkoor.

Touched by Streisand

Bestel deze cd!
“I don’t feel like a legend. I feel like a work in progress.” Barbra Streisand

Petra’s droom om zangeres te worden begon bij de levende legende, Barbra Streisand.

Haar bijzondere stemgebruik, de warmte en de emotie die zij in iedere noot en zelfs in iedere ademhaling weet te leggen, stimuleren mij als zangeres nog steeds om mijn eigen emoties en gevoelens naar muziek te vertalen en te willen delen met anderen. Op ‘Touched by Streisand’ komen niet alleen de mooiste songs van Barbra Streisand aan bod. Ik heb ook gekozen voor songs die voor mij persoonlijk van grote waarde zijn en die perfect aansluiten bij deze stijl muziek. Onder live begeleiding van geweldige musici heb ik mijn eigen stem nu mogen liëren aan songs waarvan ik vroeger droomde om ze te kunnen opnemen. Daarmee is dit album voor mij als een droom die werkelijkheid wordt…

Schrijft Petra……..
De cd van Petra Berger is nu te bestellen op haar eigen site! Klik op de cd cover voor meer info. Klik op play om fragmentjes van de cd te beluisteren!

 

Comments are closed.