Terug in de tijd deel 2 ‘Privé juni 1988’…Bep en Bertha :-)


Komende weken zou ik enkele stukjes met u delen wat we gevonden hebben.

Hieronder een artikel uit de Privé van juni en de Story van augustus 1988.

Eén jaar eerder (zie vorige nieuwsitem) hadden ze nog volop verkering, nu 1 jaar later…..


Foto: Ada Grootenboer

Liefdesbreuk voor de ruziënde Chess-zusjes

De glimlach van Petra en Lyda Burger, ‘van soundmixduo ‘Chess’, is vaak schijn. In werkelijkheid vliegen ze elkaar maar al te vaak in de haren.

Het is niet altijd koek en ei tussen Lyda en Petra Burger van het Soundmix-duo ‘Chess’, maar sinds hun optreden bij Henny Huisman hen nationale roem bracht heeft het tweetal het ook niet gemakkelijk gehad. Na een jarenlange vaste relatie zijn beide zusjes weer vrijgezel en een auto-ongeluk was klap op de vuurpijl van alle dramatische gebeurtenissen.

Voor de camera’s en op de bühne mogen Lyda en Petra Burger van het Soundmix-duo Chess elkaar dan vriendelijk toelachen, in werkelijkheid zijn ruzies aan de orde van de dag. Manager van de zingende zusjes, Gerard Ridderhof, kan erover meepraten. Maar al te vaak moet hij optreden als scheidsrechter.
‘ Ze maken ruzie om de meest onbenullige dingen, ‘vertelt hij met een glimlach om zijn lippen. ‘In de auto, onderweg naar optredens, is het eigenlijk altijd raak. Ik draag ook niet voor niets een valhelm en een kogelvrij vest als ik met de dames op stap ga,’ grapte hij.
‘Het publiek merkt er nooit iets van, hoor,’ vult Lyda aan. ‘Op de bühne staan we lief naar elkaar te lachen, maar in werkelijkheid kunnen we elkaar verscheuren. Maar gelukkig weet Gerard ons dan op tactische wijze altijd weer tot bedaren te brengen. Dat hij altijd zo kalm kan blijven tijdens ons gekibbel is ongelooflijk!’
Maar de Amstelveens zusjes, die ook wel Bep en Bertha worden genoemd, vliegen elkaar niet altijd in de haren. Sinds hun artistieke succes is het in hun privé-leven wat minder fortuinlijk toegegaan. Vorig jaar riepen de meisjes, die beiden een vaste relatie hadden, bij Henny Huisman dat hun persoonlijk leven nooit zou lijden onder hun carrière.
Inmiddels zagen zowel Petra als Lyda hun relatie op de klippen lopen en wonen weer alleen. Petra, die met haar vriend net een eengezinswoning had betrokken, heeft nu weer haar intrek genomen op een piepklein flatje.

‘De angstige minuten van mijn leven’
Petra: ‘Ik geloof niet dat het is stukgelopen door ons werk. De breuk was waarschijnlijk tóch wel gekomen, misschien wat minder snel. Door de showbizz zijn we wel meer langs elkaar heen gaan leven. Je leert elkaar dan eigenlijk pas écht goed kennen . Door alle grote veranderingen in ons leven merkten we dat onze relatie toch niet zo geweldig was en dan kun je er beter mee stoppen. Gelukkig zitten Lyda en ik in hetzelfde schuitje… We kunnen elkaar dus steunen en opvangen.’
Naast alle problemen raakte Lyda onlangs ook nog betrokken bij een auto-ongeluk… De dramatische gebeurtenis laat de zangeres nog altijd niet los. ‘Het waren de angstigste minuten uit mijn leven, Ik zal het nooit meer vergeten. ‘ Nog na huiverend vertelt Lyda over haar hachelijke avontuur. Terwijl zij wachtend voor een rood stoplicht haar nieuwe single Promise not to Tell zat te neuriën, werd haar auto in een flits maar liefst één meter korter. Een auto klapte achteren in volle vaart bovenop de hare.
Lyda raakte even buiten bewustzijn en toen zij weer bijkwam was het in haar auto één grote puinhoop. ‘Mijn auto was net een harmonica, deuren en ramen konden niet eens meer open. Ik raakte totaal in paniek toen ik er niet uit kon. Ik was als de dood dat mijn gastank zou ontploffen.
Als een wilde begon ik op de ramen te bonzen en om hulp te roepen. Ik wil eruit, ik wil eruit!, gilde ik. Na een kwartier werd mijn deur met een koevoet opengehakt… Wat heb ik een geluk gehad. Behalve pijn in mijn nek en rug ben ik met de schrik vrijgekomen. Het had ook anders kunnen aflopen. De chauffeur van de takelwagen, die nota bene ook ooit de auto van André Hazes na een ongeluk had weggesleept, heeft me naar mijn ouders gebracht. Daar heb ik eerst een paar stevige borrels voor de schrik genomen. Pas toen ik ‘s avonds laat in mijn eigen flatje zat, kwam de echte schock. Urenlang heb ik zitten bibberen, gelukkig kon ik op mijn zus rekenen. Want al maken we vaak ruzie, we zijn ook elkaars steun en toeverlaat.

……………………………….Story 1988……………………..

Teleurstelling voor Chess:
‘ONZE ROMANCES LIEPEN OP DE KLIPPEN’

Aan het begin van haar zangcarrière kreeg het duo Chess heel wat teleurstellingen te verwerken. Het viel de zusjes Lida en Petra niet mee om de problemen het hoofd te bieden. “Alles kwam tegelijk,” zei Lida. “We zagen het soms echt niet meer zitten… ”
Het succesvolle duo Chess heeft over belangstelling niet te klagen. Hun single Promise not to tell stijgt op de hitladders en zij kunnen de aanbiedingen voor optredens nauwelijks aan. “Gelukkig wel, ” roepen Lida en Petra enthousiast. “We vinden het heerlijk om op het podium te staan. Als we zingen vergeten we al onze problemen. Niet dat we er zoveel hebben hoor,” lachen de meisjes geruststellend. Maar dat is wel eens anders geweest.

Toen de zusjes besloten samen een zangcarrière op te bouwen, ging het één na het ander mis. “Het was om wanhopig van te worden,” gaat Petra verder. “Het begon al met onze partners. Zowel Lida als ik woonde al een jaartje samen. We hadden ieder een vriend. Nou, het duurde niet lang of die relaties liepen op de klippen. Dat kwam niet omdat we plotseling alleen nog maar aan zingen dachten. Maar als je een heel druk leven leidt gaat dat toch ten koste van je relatie. Diep in ons hart waren we nog niet aan vastigheid toe. We willen eerst nog zoveel andere dingen meemaken.”
Toch waren de scheidingen een hele slag voor de zusjes.
Langzaam verwerkten ze de teleurstelling. Maar in die periode sloeg het noodlot nóg een keer toe. Lida vertelt:” Ik zat in mijn auto en stond voor een rood stoplicht te wachten toen ik opeens een klap in mijn nek kreeg. Tenminste, dat dacht ik. Er was een andere auto achter op die van mij geklapt. Toen ik uitstapte stond ik te trillen als een rietje. De schade was enorm! Gelukkig had ik niks, maar ik was wel ontzettend geschrokken!”
Inmiddels is de auto alweer gerepareerd. “Maar…”zegt Lida, “juist dat ongeluk doet je weer denken aan je vriend. Als je samenwoont los je ook alle problemen sámen op. Maar met die aanrijding merkte ik pas goed dat ik er écht alle voor stond!” Petra voegt er aan toe: “Ja , zo heb ik dat ook ervaren. Vooral in het begin is het wennen om weer alleen te zijn. Maar gelukkig hebben we elkaar nog. Dus van echte eenzaamheid is nimmer sprake!”

This entry was posted in Nieuws. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *