Zondagochtendconcert met Petra Berger en Jan Vayne…

Afgelopen zondag was het na de kerst concerten eindelijk weer zover voor een openbaar concert van Petra Berger. Petra heeft het nu druk met de musical Diner voor twee die alleen bedoelt is voor gasten van De Zonnebloem. We hebben het gemist en we hebben weer genoten.

Anja Leibbrand heeft een heel mooi, passend verhaal geschreven bij dit concert…

Anja

De wind giert om het huis, het regent behoorlijk, het is 8 graden buiten en toch is het al ruim een week lente. Het is 29 maart, de dag waarop de zomertijd weer ingaat. Je waant je in de herfst.

En toch schijnt ook de zon vandaag. Waar dan? Nou, in de Doelen in Rotterdam.
Om precies te zijn tussen 11.00 uur en 12.30 uur. Want afgezien van het slechte weer van deze dag staat ook het concert van Jan Vayne en Petra Berger op het menu.
Bij binnenkomst in de zaal klinken de klanken van de vleugel je al tegemoet. Nee, het is niet Jan Vayne die alvast is begonnen zonder Petra Berger. Deze pianist doet je ook echter wel meteen de weersomstandigheden vergeten met een zeer warme, vrolijke noot en creëert hiermee een gezellige sfeer. Als hij onder luid applaus het podium heeft verlaten wordt iedereen welkom geheten door een gastvrouw van de Doelen en kondigt zij Petra Vayne en ……..

Petra Berger De Doelen 29 mt 2015-7800
“Oh jee, wat zeg ik nu” denkt ze hardop. Geeft niets hoor, het is een muzikaal zo bij elkaar passend duo dat deze verspreking voor de hand ligt. Ze corrigeert het direct en dan betreedt Jan als eerste het podium, verwelkomd door applaus van het publiek, opent het concert met een intro, waarop Petra kort daarna, op dezelfde wijze begroet, met haar warme stem aansluit. Het is opeens zomer.
En dan, na wat bekende nummers is daar een primeur. Het kwam bij Petra op ivm met Pasen een week hierna, hebben het samen maar even geoefend, maar Jan was van mening dat het wel zou lukken. En dat doet het. Uit de musical Jesus Christ Superstar het nummer “I don’t know how to love him”. Door Jan Vayne zo schitterend gespeeld, door Petra Berger zo prachtig gezongen, dat een extra warme zonnestraal de zaal in schijnt.


Even later trekt Petra zich terug en laat Jan alleen van zich horen op het prachtige orgel, waarvan de pijpen aan de onderkant afwisselend van kleur veranderen.

Net zo kleurrijk als dat, speelt hij een improvisatie op verzoek, maar kan het niet laten die te starten met het publiek er nog even aan te herinneren dat de wind hard waait buiten, door deze op het orgel te produceren en vervolgens “hoor de wind waait door de bomen” ten gehore te brengen. Vervolgens tovert hij ook uit dit instrument nog veel meer mooie noten, w.o. “Bohemian Rhapsody” van Queen.


Petra en Jan_2990In dit geval extra knap vanwege een zere voet, voeten maken immers een belangrijk deel uit bij het orgelspel, die hij overhield aan een onlangs, op aparte en ongebruikelijke wijze, gebracht bezoek aan een orkestbak. Slechts aan het tempo van lopen was dit te merken en dan ook nog doordat hij de vorige keer in de Doelen naar boven rende en dit nu in een gewoon looptempo deed.


Bij het weer naar beneden komen vertelt Petra de zaal ondertussen het weer heerlijk te vinden samen met Jan wat de doen. Vanwege elk hun eigen bezigheden is dat even geleden, maar is het 12,5 jarig jubileum van hun samenwerking aanstaande.


Petra en Jan_3016Als Jan weer achter de de vleugel zit brengen zij weer op hun zo gebruikelijke gevoelige wijze nog diverse nummers ten gehore, w.o. “Imagine” uit de jaren 60 van John Lennon.
“Helaas zou dit stuk ook nu, een halve eeuw verder, geschreven kunnen zijn. De wereld staat immers nog steeds in brand” aldus Petra Berger. Triest en helemaal waar, maar vandaag, in de bekende concertzaal in de havenstad, is het zo heerlijk vredig en zonnig door hun kunsten, dat iedereen zo volop geniet, het even vergeet en het einde razendsnel daar is. Time to say goodby dus en dat doen ze op muzikale wijze.

 

 

Petra Berger De Doelen 29 mt 2015-7883

Een staande ovatie volgt dan ook zeer, zeer terecht en verdiend. Natuurlijk, nog eentje dan, het prachtige nummer van Vicky Brown “Stay with me in the morning”  Zong zij dit altijd zo prachtig en indrukwekkend, Petra Berger en Jan Vayne brengen het niet minder dan dat. Weer staat iedereen op, applaudisseert uitbundig, worden er bloemen aan het duo gegeven, zwaaien zij de zaal gedag en is het voorbij. 

De zon scheen anderhalf uur volop en gloeide de hele dag na. Toch nog volop lente vandaag.

Eh…..wat dat 12,5 jarig jubileum betreft, alvast gefeliciteerd en ……..velen verheugen zich op de viering hiervan met een speciaal concert. Toch???

Selectie en bewerkt Petra-2

 

Voor meer foto’s Klik hier

 

 

 

 

 

Ook is er die morgen gefilmd door Linda Steenhuis. Zie hieronder de afspeellijst..

 

 

 

This entry was posted in Nieuws. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *