Interviews

Vizier zomer 2014.

PETRA BERGER: Ik weiger mijn leven te laten regeren door angst.

Vizier

Lees hier het hele verhaal….Klik op de voorpagina (links) voor het pdf bestand van het exemplaar Vizier 2014.

20150506_124505
20150506_124556_____________________________________________________________________________________

Mijn muziek biedt troost…

Petra Berger doneert al vanaf 1994 aan de Hersenstichting, in dit interview vertelt ze waarom….

Hersen Magazine 2014

bron: Hersenstichting.nl

______________________________________________________________________________________

Petra staat deze week met 2 pagina’s vol in de weekblad/magazine Party…Ze praat met de Party over de hoogte punten in haar carrière, over het stellen van prioriteiten ten behoeve van haar kinderen en nieuwe liefdes.

Petra Berger viert 25 jarig jubileum CIRKEL IS ROND…

3 okt 2012

______________________________________________________________________________________

Klik hier voor interview..

12 jan ’12

______________________________________________________________________________________

Interview: Petra Berger in Apotheek en Gezondheid.nl

Image

In de rubriek ‘Gezond Kort’ vertellen bekende Nederlanders hoe zij gezond (proberen te) leven.
Ditmaal zangeres Petra Berger. Dit najaar toert zij door het land met haar theatershow Touched by Streisand,
waarin zij een ode brengt aan niemand minder dan Barbra Streisand.
Hoe houdt zij zichzelf en haar betoverende stem gezond?

Hoeveel uur ben je per week kwijt aan je werk?
‘In de maanden oktober, november en december heb ik het altijd heel druk en werk ik 40 tot 50 uur per week. In de zomermaanden is het rustiger en werk ik gemiddeld 20 uur per week’.

Hoe belangrijk is gezondheid in je leven?
‘Gezondheid is voor mij een van de belangrijkste dingen in het leven, maar tegelijkertijd is het voor mij ook iets vanzelfsprekends. Echter, toen ik laatst op mijn stuitje viel en ik veel pijn had, besefte ik weer eens hoe belangrijk gezondheid in je leven eigenlijk is’.

Wat doe je om gezond te blijven?
‘Als ik veel optredens heb, zorg ik dat ik voldoende slaap en gezond eet. Bovendien slik ik extra vitaminen. Regelmatig sporten schiet er helaas vaak bij in. Ik ben druk met werk en gezin en ik ben daarnaast mantelzorger van mijn moeder. Om op gewicht te blijven let ik vooral op mijn voeding. Eet ik weinig koolhydraten, veel groente en niet te veel vet’.

Wat is je gewicht? En is dit je streefgewicht?
‘Op dit moment weeg ik 63.5 kilo en mijn streefgewicht is een kilootje minder, ha ha’.

Wat betreft eten, zondig je wel eens?
‘Natuurlijk, ik kan enorm genieten van Franse kaasjes en een goed glas wijn. Maar ook roze koeken kan ik beter niet te vaak in huis halen, want die eet ik achter elkaar op’.

Wat is je beste gezondheidstip?
‘De laatste jaren ben ik mij bewust geworden van het belang van de balans tussen lichaam en geest. Ik neem regelmatig de rust en ruimte om naar je eigen lichaam te luisteren. Dit kan door mediteren, maar zelf trek ik me geregeld terug om naar mooie muziek te luisteren. Even alles los laten en nergens aan denken. Daarna voel ik me weer fit en opgeladen.

23 dec ’11 

___________________________________________________________________________________________

Door Josetta Mellies.  

Het theaterseizoen is voorbij! Hoe kijk je terug op het seizoen “Dichtbij” samen met Jan Vayne en de andere instrumentalisten?

Het afscheid van de hele groep waarmee we de theatervoorstellingen gedaan hebben was best moeilijk.  Een hele periode deel je veel met elkaar en dan gaat iedereen toch weer min of meer zijn eigen weg, al houden we natuurlijk wel contact. Voor de voorstellingen gingen we altijd gezellig met elkaar eten en dan leer je elkaar ook op een andere manier dan in de werksfeer kennen. Met Jan ga ik natuurlijk nog verder in de Kathedralen tour, dus het voelde helemaal niet als een afscheid van hem.

Ga jullie in de toekomst verder samen nog wat doen? Jij en Jan Vayne? Denk je, nog eens een keer een tour met hem te doen?

 Voorlopig staan er nog tot eind 2010 kathedraalconcerten met Jan in de agenda en daarbuiten gaan we nog voor een aantal concerten naar Canada in de zomer van 2010 en hebben nog diverse losse optredens (vaak besloten) op evenementen.

De vorige en de komende ga je in het theater in samenwerking met andere artiesten . Ga je in de toekomst ook nog wat meer alleen doen? Zoals Live in concert, of Here and Now?

 Ik ben druk in overleg voor het theaterseizoen 2010/2011. Ik heb een heel leuk en ambitieus idee.. Dat zou muzikaal inderdaad wel weer helemaal solo zijn. Later meer!

Ben je al weer bezig met een nieuwe cd? En zo ja wanneer kunnen je fans die ongeveer verwachten? En ga je op deze cd ook weer een duet met iemand zingen?

Ik hoop dat ik in het najaar van 2010 weer een solo cd kan uitbrengen gekoppeld aan een nieuwe theatertour. Ik heb nog geen ideeën over een nieuwe duet partner op dit moment, dus ideetjes zijn welkom!

Jullie (Jan Vayne, Martin Mans en formation en jij) geven op dit moment ook kathedraalconcerten! Hoe beleef jij dit en heb jij iets met kathedralen / kerken ?

Jan en Martin zijn heel goede vrienden van mij dus daardoor is de samenwerking sowieso heel erg leuk en gezellig. In kerken, zeker de heel oude, word ik altijd een beetje stil. Ik hou ervan om in gedachten terug te gaan in de tijd en dat is dan de perfecte plek om weg te dromen. Los daarvan is de akoestiek natuurlijk geweldig en de entourage maakt dat het repertoire ook volledig op zijn plek valt. Het voelt heel vredig en ik merk dat het publiek dat ook zo ervaart waaroor er echt een gevoel van “delen” ontstaat tijdens het concert.

Bij het vorige interview had je het over ,dat je verder ging met de contacten uit China, is daar nog iets van gekomen?

Door alle drukte in Nederland heb ik daar niet echt veel actie meer in ondernomen, behalve een gezellige reünie met alle mensen die mee waren op die reis. Misschien komt dat nog, maar dilemma met buitenlandse acties blijft toch altijd het lang van huis zijn in combinatie met mijn gezin, dus ik ga er niet 100% voor.

Heb je verder nog optredens in het buitenland gepland ?

In de zomer van 2010 staat een aantal concerten met jan en Martin gepland in Canada waar ik me enorm op verheug. Ik zal eens informeren of fans uit Nederland ook mee kunnen.

In het antwoord op mijn laatste vraag in het vorige interview had je het over dat je samen met Jan Vayne grote concerten met een symfonie orkest gaat geven! Is daar al iets van bekend?

Het blijkt toch vaak financieel heel moeilijk om 2 hoofdartiesten met een groot orkest rendabel te maken helaas, dus daar staan nog geen data voor. Ik ga wel in augustus met het NNO optreden zoals in de agenda te zien is. Dat is echt een geweldig symfonie orkest waar ik al eerder mee optrad een aantal jaar geleden. Daar verheug ik me ook erg op!

Wat verwacht je van het komend seizoen met Tango Dorado? En wat kunnen wij als fans hiervan verwachten?

Ik heb 1 keer eerder een proef optreden met Tango Dorado gedaan en dat beviel ontzettend goed voor beide partijen. Ik zal ongeveer 8 stukken doen en 1 duet,  Somos Novios, met een Argentijnse zanger. Verder zal Tango Dorado zelf ook instrumentale stukken doen. Het wordt een combinatie van eigen stukken van mijn cd’s , echte tango’s  en nog wat verrassingen. Het definitieve programma moet nog bepaald worden na de vakantie.

Hoe is het contact tussen jou en Tango Dorado ontstaan?

Christiaan van Hemert is orkest leider van Tango Dorado en hij heeft eerder in 2006 in mijn theatervoorstelling Here and Now meegedaan in de band. Later heeft Christiaan ook meegespeeld in “Dichtbij” en op onze cd Crystal. Hij vroeg mij vervolgens of ik nu eens te gast bij hem wilde zijn, en dat vond ik een top idee!

Nu heb je samen met Jan Vayne de theater tour gedaan en is er een cd van gekomen!

Nu ga je het komend theaterseizoen iets doen met Tango Dorado, kunnen we hier nu ook een cd van verwachten?

Er zijn vooralsnog geen plannen om met hen samen een cd te maken.

Als je fans een fandag zouden organiseren zou jij hier je medewerking aan willen verlenen?

Natuurlijk!

Je bent tegelijkertijd zangeres ,huisvrouw, moeder etc. Hoe doe je dit toch allemaal?

Het is erg wisselend hoe druk het is. In de zomermaanden heb ik redelijk veel tijd voor mijn gezin en huishouden e.d., maar in met name okt, nov en dec is het heel erg druk. Ik probeer
Boris en Babette daar nu na al op voor te bereiden, en dan begrijpen ze wel dat ze me dan wat minder zien. Verder besteed ik uit wat ik kan uitbesteden, zeker in drukke tijden. Dat zijn vaak de praktische kanten. Zo heb ik een heel lieve hulp in huis, Ria, die het huis dan op orde houdt en waar de kinderen ook dol op zijn. Maar ja, het blijft af en toe schipperen. Maar dat zullen alle werkende vrouwen met kinderen hebben.. Op de 1 of andere manier kunnen wij toch diverse dingen tegelijk doen hè?  🙂

____________________________________________________________________________________________

Exclusief interview met Petra Berger! Deel 1

Hoe zou jij jezelf in een paar woorden omschrijven?

Positief, sociaal, liefdevol, trouw maar ook eigenwijs, perfectionistisch, en een tikkie een doordrammer als ik echt iets graag wil..

Wat is het leukste en minder leuke aan zingen?

Leuk is het om je gevoel en creativiteit volledig in een liedje te kunnen storten en andere mensen mee te laten voelen met wat ik dan voel., om zo contact te maken met anderen. Minder leuk is dat ik altijd rekening moet houden met mijn stem; niet verkouden proberen te worden en niet hard praten in rokerige ruimtes; kortom; opletten!

Hoe geniet jij het meest van muziek?

Met mijn Ipod op helemaal alleen van de wereld of loeihard in de auto.

Wat vind jij het mooiste nummer die je tot nu toe hebt gezongen? En welk optreden vond je tot nu toe het meest indrukwekkendste?

Terra Promessa het mooiste nummer en het meest indrukwekkend optreden met Andrea Bocelli.

Wie zijn jou favoriete zangers/essen of pop groepen?

Mijn fatvoriete zanger is Josh Groban , zangeres Barbra Streisand en groep Earth wind and fire.

Heb je nog andere leuke hobby’s naast het zingen en heb je daar nog wel tijd voor?

Ik sport 2 keer per week fanatiek in de sportschool en verder hou ik veel van de natuur, lezen en (een dure hobby) winkelen.

Wat doe jij aan je figuur om zo slank te blijven? Doe je bv. ook aan sport?

Ik moet steeds meer opletten wat ik eet helaas. Vroeger kon ik alles eten en werd geen gram zwaarder. Ik ben zelfs ooit naar de dokter geweest om te vragen hoe ik dikker kon worden! Dat hoef ik nu niet meer te doen.. Veel sporten en niet teveel snoepen is het devies.

Ga je nog steeds naar zangles zoals op de dvd te zien is?

In periodes, momenteel even niet, maar als ik het gevoel heb dat het nodig is ga ik weer een aantal lessen, zo gaat het al jaren.

Wat was jou allereerste single of album en met wie?

Never change a winning team , samen met mijn zus onder de naam Chess.

Met wie zou jij wel graag een duet willen zingen waar je nog niet mee hebt gezongen?

Ha ha, Barbra Streisand… blijven dromen maar..

Wat vind jij van Nederlandstalige muziek?

De teksten zijn voor mij dan extra belangrijk, als dat klopt met de compositie hou ik er veel van.

Ben je ooit nog van plan een nieuw Nederlandstalige nummer te gaan maken en zingen? Zou je dit leuk vinden?

Op mijn laatste album met Jan Vayne zing ik 2 nederlandstalige stukken, dat beviel erg goed dus wie weet..

Hoe belangrijk zijn fans voor je?

Fans zijn ontzettend belangrijk. Het is heerlijk om je gesteund te voelen door trouwe fans. Ik mag mij gelukkig prijzen met een groot aantal hele trouwe!

Zou je wel net zo beroemd willen worden als Marco Borsato of Jan Smit? En zou je wel beroemder willen worden in het buitenland bv in China of Amerika?

Beroemd worden is niet mijn doel. Wel veel mensen uit verschillende culturen bereiken met mijn stem en muziek omdat het zo’n universele taal is.

Word je veel herkend als je ergens bent?

Dat ligt er sterk aan hoe ik eruit zie. Als ik naar de sportschool ga in trainingspak ,zonder make-up met een staart in valt het reuze mee!

Zit het er nog in dat je weer een cd met je man gaat produceren?

De laatste cd Crystal is weer prachtig door Jeroen geproduceerd, en er zullen er vast nog meer volgen.

Vinden je kinderen muziek ook leuk en zie je 1 van je kinderen ook wel de muziek in gaan? Of produceren of zingen?

Ze vinden het steeds leuker om mee te gaan en vooral Boris is erg muzikaal., Hij speelt mooi piano. Babette heeft een enorm gevoel voor humor en in haar schuilt volgens mij eerder een commediene of actrice.

Zit het er nog in dat je ooit weer in een musical gaat meedoen of bevalt dit je prima?

Dat is niet echt waarschijnlijk of het moet een rol zijn die ik helemaal waanzinnig vind. Ik vind het heerlijk om zelf mijn agenda en theaterprogramma’s te kunnen maken.

Wat vind je zelf van de cd’s die je allemaal hebt gemaakt en welke vind jij zelf tot nu toe het mooiste?

Ze zijn allemaal heel verschillend vind ik. Eternal woman blijft bijzonder omdat het de 1e was, maar de andere waren ook heel bewuste keuzes in opzet en repertoire. Ik ben trots op alle albums.

Wanneer is je gezicht weer eens een keer op tv te zien? En hoe werkt dat om überhaupt op tv te komen?

Binnenkort ben ik te zien in een tros tv special opgenomen in Italie met diverse andere artiesten. Als je geluk hebt vinden programmamakers je muziek mooi en willen ze je in hun programma. Het moet natuurlijk in het programma passen. Er zijn helaas nog maar heel weinig mogelijkheden voor artiesten op t.v.

Hoe vind je het om met Jan Vayne samen te werken? Is ie echt zo gezellig zoals hij doet voorkomen?

Het is fantastisch om met Jan samen te werken. Hij is altijd helemaal zichzelf, op en naast het podium en daar hou ik erg van. Muzikaal voelen we elkaar perfect aan.

Ga je nog leuke dingen doen in de toekomst die je ons wilt verklappen? Of moeten we gewoon afwachten?

Veel hangt af van ontwikkelingen uiteraard. Het succes van album bepaalt mede wat er op je pas komt. Maar om wat plannen aan te geven; Ik ga verder met contacten die ik in China heb gelegd tijdens mijn bezoek en optreden daar in de zomer van 2008. Verder ga ik volgend theaterseizoen een aantal concerten doen met het orkest Tango Dorado en samen met Jan Vayne ga ik grote concerten geven met een symphonie orkest.
En een nieuw album uiteraard..

____________________________________________________________________________________________

Petra Berger en Jan Vayne bij de radio ter promotie van de cd Crystal

Petra Berger en JanVayne bij Radio Drenthe ter promotie van cd Crystal met leuke oude stukken van Jan Veentje als 10 jarige jongen.
Petra Berger en Jan Vayne bij TV Drenthe met het liedje Zeg me wie je ziet!
Petra Berger bij Radio Brabant, zonder Jan Vayne want die was ziek! (klik links op audiofragment)
Petra Berger en Jan Vayne bij Radio Continu.

____________________________________________________________________________________________

Interviews

dinsdag 3 maart 2009 Vrouw.nl

 

De samenwerking tussen Petra Berger en Jan Vayne is niet nieuw. De zangeres en de pianist hebben een goede chemie. Wegens succes is hun theatershow ‘Dichtbij!’ verlengd. De formule van hun samenwerking? Muzikaal talent en de charme van twee persoonlijkheden die veel overeenkomsten hebben.

Jan Vayne behoeft geen introductie. Petra Berger is ook een bekende van de oplettende televisiekijker. In ieder geval van de liefhebber van musicals en gevoelige muziek. Vanaf 2006 staan ze samen op de planken in de Nederlandse theaters. Eerst met het matinee-programma Van Bach tot ABBA en in 2007 volgde de avondvoorstelling Dichtbij! Samenwerken bevalt goed. Eind oktober 2008 resulteerde dit bovendien in een cd: Crystal.

Wegens succes is de theatershow Dichtbij! hervat. De show draait om het contact met het publiek. Mondigheid wordt op prijs gesteld. Muziek afgewisseld met informatieve anekdotes van Petra en de droge humor van Jan, maken een avondje theater lichtverteerbaar. Jan Vayne blinkt uit in zijn improvisaties als antwoord op verzoeken uit de zaal. Als je houdt van popmuziek flirtend met licht klassiek, dan zit je goed bij Dichtbij.

Petra en Jan maken ook samen sfeervolle muziek in een heel andere setting. In kerken in Gouda, Zwolle, Leiden, Zutphen, Middelburg en Dordrecht treden ze op in samenspel met organist Martin Mans en een groot koor. Stel het je voor: een piano, een hoge heldere vrouwenstem, de donkere kleur van een kerkorgel en het aanzwellend geluid van tweehonderd mannenstemmen. De intense ambiance en akoestiek van het kerkgebouw doet de rest. Een nieuwe serie ‘Kathedraalconcerten’ gaat van start in november 2009.

Voorafgaand aan de voorstelling heb ik een gesprek met Jan en Petra over vegetariërs en Unox-worsten, muziek, overeenkomsten, romantiek, bescheiden sterallures, contact met publiek en weelderig lang haar.

Jan, je bent in 2008 genomineerd door Stichting Wakker Dier als meest sexy vegetariër van het jaar. Dat is vreemd. Je zat toch in die grappige reclame voor Unox rookworsten? Hoe zit dat?
Jan: Ik ben geen vegetariër. Over het algemeen heb ik niet veel zin in vlees. Af en toe eet ik wel eens een rookworst of gehaktbal. Ik heb nog tegen Wakker Dier gezegd dat ik niet de meest geschikte persoon was voor hun campagne, vanwege die commercial. Maar het maakte ze niet uit, als het maar helpt voor het goede doel. Natuurlijk belde Unilever daarna om te vragen hoe het zat.

Meest sexy vegetariër?
Jan: Dat vind ik vleiend. Stel je voor dat ik genomineerd zou zijn in de categorie ‘vieze vegetariërs’!

Iets heel anders. Waarom móeten mensen naar Dichtbij!?
Petra: Bij de shows Van ABBA tot Bach, begonnen we simpelweg met het maken van een muzikaal programma met een divers repertoire. Jan en ik gingen steeds meer met elkaar aan de praat op het toneel. En ook in interactie met het publiek. We kwamen erachter hoe leuk we het vonden om contact te leggen met de zaal. Heel ‘dichtbij’! Als wij het niet gezellig hebben met elkaar, dan komt het niet over op het publiek. Wij vinden het allebei fijn om de drempel te verlagen. Een avond met muziek hoeft niet zo serieus te zijn.

Een deel van het succes van deze show is de chemie tussen jullie. Jan, wat maakt Petra zo bijzonder?
Jan: Toen ik haar voor het eerst ontmoette, vond ik Petra gelijk heel aardig en leuk. En heel serieus. De meeste dingen die ik prettig aan haar vind, zijn ook op mijzelf van toepassing. We hebben veel overeenkomstig. Ze is eigenlijk heel verlegen en bescheiden. Erg zichzelf. Ze hoeft niet theatraal op de voorgrond te treden. Het moet niet om haar draaien.

En hoe zit dat voor jou, Petra?
Jan: Kom op er moet iets zijn! (lacht)
Petra: Er is zoveel. Wat ik leuk vind aan Jan is dat we op dezelfde manier in het leven staan en over dingen nadenken. We zijn een goede match. We zijn beiden integere mensen en we houden niet van oppervlakkigheid. Ons werk is begonnen met een bepaald talent. Dat zit gewoon in je. Dat er ook showbizzelementen bijkomen waar we niet van houden, daar ontkomen we niet aan.

Jan: Wij blijven het liefst op de achtergrond. We willen gewoon spelen en zingen. Op zich is ons werk heel mooi, maar de aandacht die we krijgen is ongemakkelijk voor ons. Bescheidenheid is een goede eigenschap als mens, maar voor een artiest is het een handicap.
Petra: Een fotosessie met ons is een drama! Eigenlijk willen wij allebei achter het behang kruipen.

Sinds oktober 2008 ligt jullie gezamenlijke cd Crystal in de winkel. Als ik de muziek hoor, denk ik aan romantische diners bij kaarslicht, strandwandelingen bij zonsondergang. Zijn jullie romantisch?
Petra: ik hou heel erg van romantiek. Toen Jan en ik elkaar ontmoetten, bleek al heel snel dat we met heel veel dingen op dezelfde lijn zaten. Wij houden allebei van donker en knus. Geef ons maar winter in plaats van zomer. Bij de open haard.
Jan: Het fijne aan knus is, dat je wereld klein wordt. Bijvoorbeeld als je ingesneeuwd raakt. Heel veel eten en wijn erbij. Dat lijkt mij te gek. Ik hou van romantiek die kwetsbaar is. Het hoeft voor mij suikerzoet en verwend te zijn. Ik heb niets met cliché-romantiek. Geen kitscherige muziek of Las Vegas-sentiment zonder lading. Het is juist heel mooi als romantiek onherbergzaam is. Als je een beetje moet afzien.
Petra: Romantiek is voor mij trouwens niet afhankelijk van een ander persoon. Ik kan ook prima in mijn eentje zitten genieten.

Jullie zijn beiden bekend als muzikant én van TV. Hoe ervaar je het om bekende Nederlander te zijn? Jan heeft daar misschien iets meer ‘last’ van dan jij Petra?
Petra: Als iemand me aanspreekt op straat, voel ik me betrapt. Ik krijg het eerder benauwd dan dat ik het prettig vind. Vaak ben ik me er niet van bewust dat ik herkend word. Ik waan me helemaal anoniem en dan blijkt toch dat mensen staan te staren. Ik denk dat het contrast tussen mijn uiterlijke verschijning in het dagelijkse leven en op het podium best groot is. Ik heb geen extreem kenmerk zoals Jan.
Jan: Ik ben heel bekend. Ik heb er niks voor gedaan. Ik kom zo weinig mogelijk op TV. En toch word ik overal herkend. Ik vind het net zo vervelend als Petra. Het verbaast me elke keer weer.

Jan, even over het extreme kenmerk. Je handelsmerk. Hoe zit het nu écht met dat lange haar?
Jan: Ik denk dat het onaangepast gedrag is. Vanuit je natuur, vanuit wie je bent. Het begon bij mij al heel jong, op de kleuterschool. Op een gegeven moment zei ik: ik wil mijn haren niet meer knippen! Ik denk dat te maken heeft met niet willen doen wat alle mensen doen, omdat het hoort. Het is niet om me af te zetten, maar om gewoon te zijn wie ik ben. Als je kort haar hebt, moet je wat doen. Actief. Je moet iedere zes weken naar de kapper. Als je lang haar hebt, hoef je niks te doen. Ik wil er gewoon niets aan doen.

Wanneer zijn jullie begonnen met muziek maken?
Petra: Al heel jong. Wat betreft muziek maken had ik niet echt een realistisch toekomstbeeld. Zingen was voor mij een fantasie, een droomwereld. Alleen op mijn kamertje kon ik mijzelf urenlang vermaken met zingen en verkleedpartijen voor de spiegel.

Ik heb pas heel laat bewust gekozen voor een carrière in de muziek. Het is voor mij geen natuurlijk verloop geweest. Ik volgde namelijk een goede opleiding en wilde in het bedrijfsleven werken. Zingen, dat deed ik in mijn eigen wereldje. In 1987 deden mijn zus en ik mee aan de soundmixshow, als grapje. Ik was tweeëntwintig. Toen we in de finale stonden, drong het echt door: dit is wat ik wil!

Tijdens de soundmixshow kreeg je de smaak van het zingen te pakken. Had je een bepaald beeld van hoe je leven als zangeres eruit zou zien?
Petra: In het begin had ik nog geen idee wat er allemaal op me af zou komen. Nu weet ik dat je muzikale ontwikkeling meegroeit mee met je persoonlijkheid. Dingen die ik nu doe als artiest had ik tien jaar geleden niet aangekund. Het is het verschil tussen wat je graag wil en wat je kunt. Dat moet een beetje synchroon in de tijd gaan. Ik ben nu heel blij met waar ik ben.

En bij jou Jan?
Jan: Ik was drie à vier jaar oud toen ik piano begon te spelen. Ik had een talent. Het ging vanzelf. Voordat mijn leraar iets zei, wist ik het allemaal al. Ik wist vanaf het begin: dit ga ik dus doen als werk! Eigenlijk was ik heel arrogant als kind. Heel onbevangen. Dat geloof – of vinden eigenlijk – was zo sterk dat het ook precies de kant op ging die ik wilde. Alles ging altijd soepel.

Wat een zegen!
Jan: Ja, maar als je dat hebt, is het gewoon. Je staat niet steeds stil bij die vanzelfsprekendheid.
Petra: Wat wij doen is een stuk van onze natuur, van onze persoonlijkheid. Daar ben je niet iedere dag bewust mee bezig.

Vreemd eigenlijk. Er zijn ook artiesten die precies weten wat ze willen, maar enorm worstelen.
Petra: Het zit hem vaak in timing: dat ene liedje op het juiste moment. Vlak voordat Marco (Borsato red.) scoorde met Dromen zijn bedrog, zei hij letterlijk tegen mij: “Ik geef het nog een maand of drie. Anders ga ik weer koken”. En een paar maanden later: Baf! Aan de andere kant is er ook wel een bepaalde drive en passie nodig om dingen naar je toe te trekken. Als je niet honderd procent vanuit je gevoel handelt, gebeurt er ook niets.
Jan: Het is een kwestie van geluk hebben. Een ideale samenloop van omstandigheden. Op het juiste moment, de juiste actie of juiste persoon tegenkomen.

Jullie hebben elkaar in ieder geval op het juiste moment getroffen!
Jan: Toen ik Petra voor het eerst begeleidde met haar zang, dacht ik: ‘zo, wat kan zij zingen!’ Meteen had ik een goed gevoel. Ik vond dat we vaker samen moesten werken. In dit vak moet je dingen doen die leuk zijn. Niet omdat iets belangrijk is of omdat het ergens toe dient. Als je het voorrecht hebt, om dat te kunnen bedienen – en dat hebben wij gelukkig – dan heb je een mooi leven.

De theatertour Dichtbij! loopt tot en met mei 2009. Meer info is te vinden op:
www.petraberger.nl, www.janvayne.nl en www.kathedraalconcerten.nlMuriel Van Peteghem

donderdag 27 november 2008

Petra is faalangst voorbij(AD)

Door ALBERT KOK
Petra Berger was extreem perfectionistisch. Uit angst, weet ze nu. Sinds ze een duo vormt met Jan Vayne gaat het beter. ‘Die strenge, bange juf heb ik weggejaagd.’
FOTO GOVERT DE ROOS
Petra Berger hield voorafgaand aan haar samenwerking met Jan Vayne haar hart vast. Een ludieke organisator had hen samen in één programma geplaatst. Ze speelden een stuk van Bach. En het klikte. Nu, vier jaar later, klikt het nog steeds. Ze hebben een cd opgenomen, Crystal, die keurig nog voor de feestdagen in de platenzaak ligt. En ze toeren tot mei volgend jaar door het land met het programma Dichtbij.

Petra Berger draait er niet omheen: vooraf hield ze haar hart vast. Jan Vayne en zij zijn niet bepaald uit hetzelfde hout gesneden. ,,Ik ben van het perfectioneren, niks aan het toeval overlaten. Jan op zijn beurt wil zo min mogelijk vastleggen, hij is niet van het repeteren. ‘Dat komt wel goed joh’, zei hij dan. Ik schrok me dood. Met zulke tegengestelde persoonlijkheden is de kans groot dat je met de koppen tegen elkaar knalt. Maar dat is niet gebeurd. We vonden elkaar in de muziek, houden van dezelfde lyriek.’’

Het onlangs verschenen album is een mix van licht klassiek en licht modern. Klassiek voor beginners zeg maar. Berger merkt op dat er heus ook nummers op de cd staan die niet direct in het gehoor liggen, maar ze voelt zich niet aangevallen: ,,Er is een grote groep mensen die als voorwaarde stelt dat je muziek wel moet kunnen mee neuriën. Als ik voor die mensen een brug naar klassiek repertoire kan slaan, vind ik dat prima.’’

Berger is grotendeels verantwoordelijk voor de repertoirekeuze op Crystal. ‘Kies jij maar’, had Vayne in een combinatie van luiheid en dienstbaarheid gezegd, ‘jij moet het zingen’. Dat heeft tot een behoorlijk gevarieerd stel liedjes geleid. Variërend van Liefde van later, van Brel, tot Scarborough Fair, van Simon Garfunkel. ,,Waarbij het voor ons de uitdaging was om die verschillende stijlen dezelfde sfeer mee te geven.’’

Ze vertelt over het dédain waarmee haar collega’s van meer serieus klassieke klanken neerkijken op het verstrooiende amusement van het duo Berger-Vayne. ,,Dan denk ik: waar haal je de arrogantie vandaan?’’

Ze klinkt niet zozeer verontwaardigd als wel verbaasd. Vertelt dat het lang heeft geduurd voordat ze de codes van het milieu leerde ontcijferen. ,,Ik kom uit een allesbehalve artistiek nest. Mijn vader werkte op de productieafdeling van een computerbedrijf. Hij kon zelf ook aardig zingen, maar, zo vond hij: zingen was iets voor in je vrije tijd. Hij zei nooit: ‘je moet wat doen met die stem’. Hij was heel voorzichtig. Door die angst ben ik ook lang afgeremd. Pas nadat ik op een bedrijfsfeest een liedje had gezongen en vervolgens van de adrenaline de hele nacht in m’n bed lag te stuiteren, besloot ik zangles te nemen.’’

Met zus Lida deed ze mee aan de Soundmixshow. Het duo bereikte de finale met Abba’s I know him so well, ging verder onder de naam Chess, totdat drie jaar later Lida er de brui aan gaf. ,,Mijn zus vond het geen leuke wereld. Ik wel. Mijn vader is intussen 81. Hij geniet van alles wat ik doe. Ik leef nu zijn droom.’’

Haar vroegere schroom heeft ze van zich afgeworpen. Met dank ook aan haar muzikale kompaan Vayne. ,,Ik leef helemaal op door zijn vrijheidsdrang. Die drang is lang beteugeld door mijn perfectionisme en de angst om onderuit te gaan.’’

Met een glimlach: ,,Die strenge, bange juf heb ik weggejaagd. Ik durf eindelijk te improviseren. Soms lukt het, soms niet. Maar de lef om het te proberen alleen al geeft me meer kracht dan ik ooit heb gevoeld.’’

____________________________________________________________________________________________

Petra Berger en Carel Kraayenhof schitteren in China!

Door Wilma Nanninga

AMSTERDAM –  Zelfs de Chinese hoogwaardigheidsbekleders pinkten een traantje weg toen zangeres Petra Berger en bandoneonspeler Carel Kraayenhof hun steentje bijdroegen aan het door miljoenen bekeken tv-festival in Peking ten bate van de aardbevingsslachtoffers.

Aan de vooravond van de Olympische Spelen maakte Adiós Nonino, waar prinses Máxima tijdens haar huwelijk zo om moest huilen, ook bij de Chinezen de emoties los. „En ze noemden mij een blonde engel”, vertelt de zangeres ontroerd.

Petra heeft wel met de sporters te doen. „Het is echt moordend warm in Peking. We hebben vanochtend een tempel bezocht en het water staat op mijn rug. Het is meer dan 40 graden hier. Je moet er niet aan denken dat je hier moet voetballen of zo.”

Telegraaf Wo 06 aug 2008

____________________________________________________________________________________________

donderdag 08 november 2007 Algemeen Dagblad

Jan en Petra vinden elkaar

Petra Berger en Jan Vayne hebben elkaar defintief gevonden. De zangeres en de pianist zijn op tournee met Dichtbij, waarin zij behalve eigen werk, een ode brengen aan hun favorieten uit het klassieke en populaire genre. ‘ Ons publiek houdt van kippenvel.’
Jan Vayne over Petra Berger en zichzelf: ?We zijn geen popi-jopie’s, maar ook absoluut geen diva’s.’ Petra Berger: ‘We zijn beiden basaal zonder sterallures.’

De plaats van het interview is, toepasselijk, het Italiaanse restaurant O sole mio te Amersfoort.
Het Napolitaanse liefdeslied uit 1898, letterlijk Mijn zon, werd in de loop der tijden uitgevoerd door groten als Enrico Caruso, Mario Lanza en Andrea Bocelli, maar ook door de rocklegendes Elvis Presley (It’s now or never) en Bryan Adams.

En het is precies die brug van klassiek naar populair die Petra Berger (42) en Jan Vayne (41) slaan in hun programma Dichtbij, waarmee zij de komende maanden door Nederland reizen.

Het uiterlijke handelsmerk van Jan Vayne, zijn weelderige haardos, is dezer dagen ontontkoombaar op tv. De man die jaren geleden de anti-roos shampoo Head Shoulders aanprees, is nu het boegbeeld van de rookworst van Unox in een reclamefilmpje vol zelfspot. Daarin arriveert de pianist thuis voor een ouderwets Hollands avondmaal, waarbij hij pas door zijn ‘dochtertje’ wordt herkend wanneer hij zijn pruik afzet.

,,Leuk om te doen en een aardige verdienste,’’ lacht Jan ,,Mijn haar werd met gel vastgekit aan mijn schedel en vervolgens afgedekt met een reuzencondoom. De rest werd in een dunne vlecht gevlochten, maar die zie je niet. Mensen reageren er enthousiast op. Je hoort nu zo af en toe in de zaal of ik mn pruik even wil afzetten.

Met Petra Berger, de zangeres met de schitterende sopraan, musiceerde hij twee jaar geleden in het matinee-programma Van Bach tot Abba. Ook in hun nieuwe voorstelling Dichtbij slaan Vayne en Berger verrassende bruggen tussen klassieke muziek en het populaire lied met respect voor beide genres..

Petra: ,,We hadden 50 stukken, waarvan er 17 zijn overgebleven. Een lied van Barbra Streisand, Scarborough fair met zijn Keltische invloed, Frida Bocaras Un jour un Enfant, The turn of a friendly card van Alan Parsons Project, Dust in the wind van Kansas, maar ook een Nederlandstalig nummer van Marco Borsato en de klassieker Caruso.

Jan: ,,We spelen ook een Hongaarse Csardas, ik improviseer waarbij ik Queen in de stijl van Rachmaninov speel of Bach zoals Frans Bauer het zou doen. Het publiek mag het zeggen.”

Bij Fragile van Sting wordt de zaal zowaar genood mee te zingen – niet bepaald wat je bij Berger en Vayne zou verwachten. ,,We hebben wellicht het imago van wat ernstige, ijdele artiesten, maar dat is onterecht. Wel zijn onze fans meer van het kippenvel dan van luidkeels meebrallen. Maar bij Stings verstilde nummer werkt dat toch goed, zegt Petra. En Jan: ,,We zijn geen popi-jopies, maar ook absoluut geen divas. Als wij gebeld worden voor een optreden is het nooit dat gaat zomaar niet, maar eerder gezellig, we komen. Ik merk dat mensen het wel eens moeilijk vinden om me aan te spreken, maar ik ben echt een goeierd hoor.

De klik tussen de twee was er twee jaar geleden. Jan: ,,We snappen elkaar. Petra: ,,Toen we destijds tijdens het matinee bogen tijdens het applaus zei Jan tegen me: Gelukkig ben je ook maar een gewone boerin. We zijn beiden basaal zonder sterallures. Jan is impulsief en intuitïef. Iemand met een enorme levenswijsheid die zijn eigen weg gaat, onverstoorbaar zichzelf is en een drang naar vrijheid heeft.

Jan: ,,Petra houdt van structuur, is georganiseerd. Toch is ze onzeker in de zin van kwetsbaar. Een groot talent met een prachtstem en humor. Onze eigenschappen versterken elkaar. Bovendien is de ergste fase van onze egos wel voorbij, haha.

Wat Jan Petra vooral leerde, is wat hij eenvoud noemt. ,,In Dichtbij werken we met slecht twee muzikanten: een gitarist en een violist/bandeolonspeler. Ik houd van klein en intiem, zonder dat dat ten koste gaat van de muzikale dynamiek. Petra werkte met orkest, met grootste lichteffecten en decors. Petra: ,,Op mijn laatste cd Here and now ging ik meer terug naar de basis. Maar in Dichtbij houden we het inderdaad bescheiden en richten we ons bovenal op de muziek.”

Bovendien kent Dichtbij een heuse primeur: Petra debuteert eventjes als pianiste, Jan een ogenblik als zanger. Jan ,,Ik hoor als ik vals zing, maar daar houdt het wel mee op.” En Petra: ,,Neuhh, ik ben geen pianiste. En zeker niet die ene keer toen Jan de stickertjes op de toetsen, mijn geheugensteun, had verwijderd.”

__________________________________________________________________________________________

Interviews in de media

Een bijzondere vriendschap Petra Berger en Jan Vayne “Wij gaan niet solo maar samen” (pagina 1 //2)
Tros kompas-nr 28-17 juli 2009

Petra Berger Jan Vayne “We houden op een heel zuivere manier van elkaar” (pagina 1 //2)
Glossy special Diva-nr1-december-januari 2009

Petra Berger- Heel elegant in chique najaarsmode (pagina 1 //2 //3 )
Glossy-nr 9-21 augustus-17 september 2007

Petra Berger “Mijn vader zei: “Er komt voor jou nog een mooie tijd in de muziek” ,en hij heeft gelijk gehad!” (pagina 1 //2 //3 )
Tros fanmail – Juni 2007

Petra Berger ging van diva naar stoer (pagina 1// 2// 3 )
Diva & Donna nr 1 – februari /maart 2007

In stijl –  Petra Berger (pagina 1 //2 )
Glossy – nr12-14 november – 11 december 2006

De dag van …Petra Berger (pagina 1 //2 )
Margriet -nr 43 – 21 -28 oktober 2005

Verlost van angsten
De Telegraaf Vrijdag 17 november 2006

Jan en Petra vinden elkaar
Algemeen Dagblad – vrijdag 9 november 2006

Petra Berger koestert de kwetsbaarheid
Algemeen Dagblad – maandag 25 september 2006

Premiére Palazzo
Story – nr 45 – 15 nov 2005

‘K Heb moeite met loslaten
Party – nr 14 – 5 april 2005

Petra Berger als Barbra Streisand (pagina 1 //2 )
Beau Monde -nr1 – 27 december 2004 – 20 januari 2005

Every time een prachtig duet Petra Berger en Joshua Payne
Krant

Ik ben nogal emotioneel
Krant

One Response to Interviews

  1. Wilma Dommanschet says:

    Ik zie net via facebook het bericht dat de nieuwe fansite is geopend. Het is een prachtige site geworden Josetta, en ik zal er de komende tijd weer wat uurtjes doorbrengen.
    Hoop dat er veel mensen van zullen gaan genieten(kan eigenlijk niet anders)gr Wilma