Petra Berger is gouden greep voor Rijnstreekkoor…

Rijnsburg 11 oktober 2019.

Bron: Leidsch Dagblad.

Omdat het de laatste dagen zulk rotweer is, verzint het Rijnstreekkoor spontaan het motto: ‘Herfstmelange’. Nou, dat blijkt een mengsel waar je warm en vrolijk van wordt. Een avondje met een hoog gehalte aan fluwelig mos, waarop een regen van fonkelende saffiertjes is gestrooid.

Dirigent Jan Verhoef heeft de wind eronder op een prettige, kordate manier. Enerzijds zorgt hij voor fraaie dynamische vlagen, die best lekker mogen aanzwellen, anderzijds houdt hij een strak en fiks tempo aan. Bovendien is er gekozen voor afwisseling, en geen onnodig lang repertoire. Dat bij amateurkoren nog al eens kan uitdijen tot ‘hoe meer hoe mooier’; foute gedachte.

Het ‘orkest’ bestaat uit piano, orgel, hobo, en fluit; ook dat is klein maar fijn. Zo leuk, hoe dat orgel steeds die zwoele harmonieën creëert onder de twee uitstekende, echt muzikale blazers.

En dan Mark Brandwijk, die verdient absoluut een speciale plaats in het geheel. Een jonge geweldige pianist , die de noten uiterst melodieus en virtuoos uit z’n mouw schudt, die kan begeleiden als geen ander, improviserend waar nodig, maar steeds gericht op het samenspel van alle deelnemers. Ben benieuwd hoe hij Bach, Beethoven of Grieg vertolkt; dat moet verrassend zijn!

Dat dit koor Petra Berger heeft uitgenodigd, blijkt goed uit te pakken; een gouden greep. Een zangeres, die soepel en joyeus tussen de koorzang het lef heeft om heel eigen glinstertjes op het soms bevindelijke fluweel te prikken met musicalsongs (‘Memory’ van Grizabella uit de musical ‘Cats’), canción ‘Parla piu piano’ uit de film ‘Godfather’, opera-aria’s als ‘Nessun Dorma’ van Puccini, naast songs van Vickey Brown en Barbra Streisand: stralend en vindingrijk!

Korte instrumentale stukjes kleuren het concert in gouden herfsttinten: ‘Er bestaat geen medicijn, tegen oud en eenzaam zijn’, ik hoor het Herman van Veen nog zingen, o zo melancholiek…

Het tachtigkoppige Rijnstreekkoor zingt zonovergoten in Rejoice (Handel), fraai versluierd in Frieden, feestelijk in het Gloria van Gounod, met een jazzy overgave in de gospel ‘Steal away’, beetje té vet aangezet in het Onze Vader, getoonzet door de Katwijker Marco den Toom. In Andersons ‘Anthem’, een volkshymne, zingt en speelt de hele cast trots en afsluitend over een dwaze wereld zonder grenzen, behoudens ‘de grenzen rond mijn hart’.

Concert: Rijnstreekkoor o.l.v. Jan Verhoef.

m.m.v. Petra Berger (zang)

Jolanda den Houter (hobo), Danielle van Laar (fluit),

Mark Brandwijk (piano)

en Aarnoud de Groen (orgel).

This entry was posted in Nieuws. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *