La Vita é Bella, nieuwjaarsconcert.

Door Jan Koeckhoven.

Het Barnevelds Philharmonisch Orkest heeft het met dirigent Arnold Span goed voor elkaar. Als je in staat bent om zo’n mooi concert te geven als op 14 januari in het Schaffelaartheater behoor je tot de top. Als je dan ook nog de topsopraan Petra Berger als gastsoliste deel kan laten uitmaken van je concert heb je de beste match.

Samen met Petra en Edwin Schimscheimer werden we getrakteerd op een kort maar krachtig muziekspektakel. Het programma liep vloeiend in elkaar over, harmonie en Petra hebben er een prachtige avond van gemaakt. Wat een volume kwam er uit dit gezelschap met de vele blaasinstrumenten. En wat een volume zit er in de stem van Petra, dit was echt genieten. Harmonie, gezelschap zegt het al, het is meer dan hobbymatig plezier maken met elkaar.

De avond verliep in Italiaanse sferen aangevuld door Petra met toppers als Terra Promessa en Here and Now.

Bella Ciao ontbrak ook nu niet in het repertoire van Petra zodat het publiek actief mee kon doen. De Harmonie kwam later in het programma met een eigen versie van Bella Ciao. Wat was het mooiste wat de Harmonie speelde? Werkelijk indrukwekkend klonk het Palladio en de fragmenten met eigen compositie van Lord of the Rings. Wat was er eigenlijk niet indrukwekkend?

Begin en eind liggen soms vlak bij elkaar en zo kwam er een eind aan de mooie concertenreeks van Petra van het afgelopen jaar. Grandioso !

____________________________________________________________________________

La Vita è Bella door Kees van de Laar

Gelukkig is muziek geen exacte wetenschap want daar krijg je als je twee + polen samenbrengt een – ( negatieve ) uitslag, maar ontstaat er bij muziek op de juiste wijze gespeeld en gezongen ‘A One Moment In Time’ gevoel. 

Petra Berger en Muziekgezelschap De Harmonie Barneveld onder de heerlijk authentieke leiding van Arnold Span lieten zien en horen dat als de synergie juist is er fantastische tijdloze muzikale momenten kunnen ontstaan in “het mooie leven”.

“Wat is het heerlijk om een nummer dat speciaal voor jouw is geschreven (Terra Promessa) op deze wijze te horen spelen, heel bijzonder”, waren de woorden van Petra en als muziekliefhebber kan ik mij daar alleen maar bij aansluiten. Het voelde voor mij alsof ik in een prachtig muzikaal verhaal zat waar ieder instrument zijn eigen verhaal vertelde daarbij ondersteund door smaakvolle beelden op de achtergrond en een leading lady Petra Berger die altijd moeiteloos overeind bleef. Als bij Grande Amore Mio, de speciaal voor haar geschreven Italiaanse vertaling van Kayak’s Ruthless Queen, halverwege de muziek aanzwelt volgt Petra moeiteloos en denk ik maar één ding, Wow wat super knap als je dat kan en wat een geweldige combinatie vormt de stem van Petra Berger toch met een groot orkest. 

Elke noot perfect geplaatst, ook die waanzinnig laatste hoge noot bij Here And Now kwam er loepzuiver uit (ik hield mijn adem daarbij in gaat ze hem doen en haalt ze hem maar ‘she naild it’ volledig)  Een memorabele avond in La vita è Bella die veel te snel voorbij was en waarna ik na afloop ook een melancholisch gevoel aan over hield want Petra Berger Mi Mancherai (ik zal je missen).

Voor meer foto’s klik hier.

This entry was posted in Nieuws. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *